2013. szeptember 18., szerda

Lajcsi kocka (Csokihabos kocka)



Mióta rájöttem, hogy melyik kókusztejszínből lehet tökéletes paleo tejszínhabot verni (Woolworths Select: Coconut Cream / Rich and Creamy), egyfolytában újabb és újabb felhasználási módját keresem a habnak. Így jött ennek a süteménynek az ötlete, tekintve, hogy a család férfitagjai megőrülnek a tejszínhabért, a csokoládéért pedig különösen. Mikor megkérdeztem Mátyást a kóstolás után, lenne -e fejlesztési javaslata (előbb visszakérdezett, hogy az meg mi?), tehát mit kellene rajta javítani, azt mondta: többet kellene csinálni. Pedig elég rendes adag sikerült, nem csak kis brownie-tepsi mennyiség.

A megalkotás óta eltelt hónapokban milliószor sütöttem meg, annyira megszerettük ezt a süteményt - torta formában is. Sőt, mikor kitaláltam, hogy minden családtagomról elnevezek egy édességet, Lajos ezt választotta. Így átneveztem, és lett Lajcsi kocka, ami akár szelet is lehet, attól függően, hogy vágjuk fel.
 
A képen szereplő példányt Lajosunk szelte, ezért tűnhet picit ferdének, na de pont ez a tökéletlenség teszi elragadóvá.


Hozzávalók:
6 tojás
4 evőkanál méz vagy xylit
2 evőkanál kókuszliszt
1/2 kiskanál szódabikarbóna
80 g kókuszzsír
3 evőkanál kakaópor
2 marék natúr (mindenmentes) mazsola

3 evőkanál kakaópor
3 x 270 ml kókusztejszín
3 evőkanál xylit
5 evőkanál kakaópor
rumaroma


A tojásokat kettéválasztom, egy tálban a fehérjékből kemény habot verek. Egy másik tálban habosra keverem a sárgákat a mézzel, majd elkeverem a kókuszliszttel, kakaóporral és szódabikarbónával. Hozzáadom a felolvasztott kókuszzsírt, majd óvatosan belekeverem a tojások felvert habját.
 
Sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengetem a tésztát, megszórom a tetejét mazsolával, majd 180 fokra előmelegített hőlégkavarásos sütőben készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
 
Mikor elkészült, hűtőrácson teljesen kihűtöm.
 
A habtejszínnek az doboz aljában található vízszerű részét ne használjuk, hanem csak a felső, kemény rétegét. Természetesen felhasználás előtt pár órára tegyük hűtőbe a dobozokat, mert a hideg tejszínből lehet habot verni. Tehát 3 doboznyit öntsünk bele egy tálba, habverővel verjük kemény habbá. Ez a művelet pár percet vesz igénybe, ha 4-5 perc után sem lesz kemény, tegyük vissza az egészet a tállal együtt a hűtőszekrény legfelső polcára, és később próbálkozzunk újra. Adjuk hozzá az édesítőszert, kevés rumaromát és a kakaóport, ezekkel is keverjük el alaposan, majd egyenletesen kenjük a krémet a piskótalap tetejére. Az így kapott habos krém nem fog összeesni, napok múlva sem változik az állaga. (Kipróbáltam, bár nem ezen sütemény kapcsán, mert ez nem tartott ki napokig.)
 
Kakaóport szitáljunk rá, avagy a legfeketébb csokoládénkból reszelhetünk a tetejére díszítés gyanánt.

Szeletelés előtt rövid időre tegyük hűtőbe.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates